- Cel mai rapid supercomputer din lume își depășește limitele
- Cum să reduci năpârlirea excesivă a animalelor de companie
- Festivalul Internațional de Poezie București – Ediția a XIV-a începe cu o conferință despre limba română susținută de Marco Lucchesi
- Guvernul menține sprijinul pentru pensionari
- Cum eludează Rusia sancțiunile occidentale
România riscă să primească doar jumătate din fondurile așteptate prin PNRR
Getting your Trinity Audio player ready...
|
România ar putea să mai aștepte cel puțin jumătate de an pentru a primi 1,35 miliarde de euro din fondurile Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), după ce cererea de plată nr. 3, în valoare totală de aproape 2,7 miliarde de euro, a întâmpinat noi obstacole. Conform unor surse citate de Economedia, țara noastră va primi, cel mult, jumătate din suma solicitată.
Această întârziere se adaugă celor peste șase luni deja trecute de la depunerea cererii de plată la finalul anului trecut. Autoritățile române urmează să primească o nouă scrisoare de la Comisia Europeană, în care vor fi prezentate observațiile privind cererea de plată. Printre problemele identificate de Comisie se numără neîndeplinirea corectă a jaloanelor referitoare la regimul microîntreprinderilor și la reforma companiilor de stat.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a confirmat pentru sursa citată că România va încasa o plată parțială, fără a preciza însă exact cuantumul acesteia. „La cuantum, vom vedea, statul membru are dreptul să facă observații, pentru că acest cuantum se stabilește pe baza unei metodologii oficiale aprobate de Comisie potrivit deciziei COM (2023) 99”, a declarat ministrul. Câciu a subliniat că „banii suspendați nu se pierd”, menționând că România va avea la dispoziție încă 6 luni pentru a rezolva neconformitățile semnalate de Comisie. Totuși, situația ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea țării de a îndeplini cerințele europene în timp util, pentru a asigura accesul integral la fondurile esențiale pentru redresarea economică.